0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник
Лабораторията в Стокхолм, която е изследвала допингпробата на руската фигуристка Камила Валиева от 25 декември 2021 е установила не един, а три вида препарати за сърце. За това съобщава Ню Йорк Таймс, като се позовава на документи от изслушването в Спортния арбитражен съд на 14 февруари. Достоверността на информацията е потвърдена от участник в заседанието. 
По време на олимпиадата в Пекин стана ясно, че допинг-тестът на Валиева, който е взет на 25 декември 2021 на първенството на Русия е дал положителен резултат за забранения препарат Триметазидин. По данни на Ню Йорк Таймс освен Триметазидин в пробата на Валиева са намерили още разрешените Хипоксин и Л-карнетин. 
Според шефа на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгърт подобно съчетание на препарати е необичайно за спортист.


„Това е тройна комбинация от медикаменти, два от които са разрешени, а един – не, заяви Тайгърт. Според него действието на прераратите е с насоченост към повишаване на издръжливостта, понижение на умората и повишаване на ефективността на приема на кислорода в клетките. Въпреки това Валиева бе допусната до участие в индивидуалната надпревара на фигуристките в Пекин. Тя допусна грешка в началото на кратката си програма, но въпреки това има най-висок резултат от всички. Волната програма е утре.